Aantal incidenten door risicovol gedrag moet omlaag
Nieuws
Een groot deel van de aanrijdingen op overwegen wordt veroorzaakt door risicovol gedrag. Dit jaar zijn er op overwegen al zeven doden gevallen door het negeren van het rode licht of door zigzaggend de spoorbomen voorbij te gaan. Daarnaast worden in Nederland jaarlijks gemiddeld 160 incidenten en bijna-aanrijdingen gemeld. ProRail start een bewustwordingscampagne om veilig gedrag bij overwegen te vergroten.
Ongeldige redenen
“Nog even snel de trein halen, ik sta al veel te lang te wachten, mijn les begint zo.” Er zijn veel redenen om het rode licht te negeren, maar geen van deze redenen is een goede reden als het gaat om veiligheid. Het aantal aanrijdingen dat wordt veroorzaakt door risicovol gedrag neemt toe. De afgelopen zes jaar waren er in Nederland 206 aanrijdingen op overwegen. Uit cijfers blijkt dat ook het aantal incidenten waarbij de oorzaak risicovol gedrag is, is toegenomen.
Een andere harde conclusie: er vallen meer dodelijke slachtoffers als gevolg van risicogedrag van de overweggebruiker dan gewonden. Dat betekent dat dit soort risico’s in de meeste gevallen een dodelijk gevolg heeft.
De campagne
De veiligheid op overwegen is belangrijk voor ProRail. Daar waar verkeersstromen elkaar kruisen, ligt altijd gevaar op de loer. Het is dus cruciaal dat weggebruikers zich aan de regels houden. De campagne richt zich op het langzame verkeer in de leeftijd van 18 tot en met 55 jaar. Het gaat om voetgangers, fietsers en bestuurders van brommers en scooters.
Met de campagne willen we duidelijk maken dat geen enkele reden een goede reden is om het rode licht van een overweg te negeren. Er zijn drie korte video’s gemaakt van verschillende situaties.
Bekijk de video's op de campagnepagina Bekijk de video's op de campagnepagina
Ik zie nog te vaak mensen een gesloten overweg oversteken. Zo ook een keer een man met zijn zoontje achterop de fiets… Levensgevaarlijk!
Meer maatregelen
We proberen op allerlei manieren het aantal ongelukken te verkleinen. Zo voeren we het NABO-programma uit. Een NABO is een Niet Actief Beveiligde Overweg. Binnen het programma worden een aantal van deze overwegen beveiligd of opgeheven. Begin dit jaar zijn we ook begonnen met flitscamera's om bestuurders van kenteken houdende voertuigen in de portemonnee te raken als zij door het rode licht bij een overweg rijden.
Dat het aantal incidenten als gevolg van risicogedrag is toegenomen, benadrukt de noodzaak van de bewustwordingscampagne die we vandaag starten. Het moet bij iedereen tussen de oren gaan zitten dat als het rode licht knippert bij een overweg er maar één ding opzit: wachten! Wacht je niet, dan kan het je leven kosten.
Nare ervaringen
Eerder deden we een oproep om mensen te vinden die willen vertellen over hun ervaringen op overwegen. Het is een teken aan de wand dat er veel verhalen binnenkwamen. Een hoofdconducteur die al heel wat grijze haren heeft gekregen van wat ze heeft gezien. Het verhaal van een incidentenbestrijder die ziet wat de emotionele gevolgen van een dodelijke aanrijding zijn. Een machinist die altijd op zijn hoede aan het werk gaat.
Het doet beseffen dat een aanrijding levensgevaarlijk is en consequenties heeft. Niet alleen voor het slachtoffer maar ook voor het treinpersoneel, omstanders, nabestaanden, incidentenbestrijders, treinreizigers en ander wegverkeer.
Overwegen
Overwegen zorgen ervoor dat treinverkeer en overig verkeer elkaar veilig kunnen kruisen. ProRail werkt aan bewustwording/aansporing van veilig gedrag van verkeersdeelnemers bij overwegen.
Meer nieuws
-
Passage Jonkheerpad in Oisterwijk officieel geopend
3 december 2024
-
Overweg ‘Kleine Spoorbomen’ in Hilversum wordt veiliger
29 november 2024
-
Bijgewerkt Treinen in Berghem rijden weer na botsing bij politieachtervolging
26 november 2024