Liefde gaat over het spoor
Nieuws
Net als Sinterklaas zorgt Valentijnsdag ieder jaar weer voor een piek in de chocoladeverkoop. De cacaobonen voor die chocola worden met tonnen tegelijk over het spoor vervoerd. Debbie is accountmanager bij DB Cargo NL en neemt ons mee in het transport van deze cacaotreinen als goederenvervoer.
Made in Africa
“Bij DB Cargo vervoeren wij allerlei goederen, ook cacaobonen. Deze cacaobonen komen per schip aan onder meer uit Afrika’’, vertelt Debbie van Vliet, accountmanager bij DB Cargo. “De bonen worden door een verlader uit Amsterdam ingekocht en in speciale vakken overdekt opgeslagen. Een Zwitserse maatschappij stuurt lege wagons naar Amsterdam via Kijfhoek. Vanaf Gremberg in Duitsland zorgen wij ervoor dat de wagons verder naar Amsterdam vervoerd worden en bij de verlader op hun spooraansluiting geplaatst worden. Na belading gaan de wagons terug naar Zwitserland.’’
Cacaoslangen
“De cacaobonen worden vervoerd in speciale bulkwagons. Deze wagons zitten helemaal dicht, maar hebben van boven meerdere kleppen die open kunnen en rasters waar iemand op kan staan. De verlader zorgt ervoor dat de cacaobonen via een slang in de wagons terechtkomen. Als de goederentrein op de plaats van bestemming is wordt de lading van onderaf gelost en in bunkers gestort.’’
Gemiddeld vervoert DB Cargo vijf keer per week cacaobonen. In totaal ongeveer 30 duizend ton per jaar. Hoeveel repen dat precies zijn weet Debbie niet. “Ik weet het niet exact maar wel voldoende om iedereen op Valentijnsdag van heerlijke chocolade te voorzien.” Debbie mag niet vertellen welk merk dit doet, maar geeft wel aan dat dat het gaat om chocola van een wat chiquer merk.
Het allergrootste voordeel van het vervoer per spoor is natuurlijk de CO2-uitstoot.
Duurzamer vervoer
“Het allergrootste voordeel van het vervoer per spoor is natuurlijk de CO2-uitstoot”, vertelt Debbie. “Hoeveel je daar precies mee bespaart hangt van het volume af. Voor bedrijven is het verminderen van de uitstoot ook steeds belangrijker.’’ Samen met haar collega’s zorgt Debbie er dan ook voor dat bedrijven hun overstap naar goederenvervoer makkelijker kunnen maken.
“Wat ik doe is de vergelijking maken met vrachtwagens in CO2-uitstoot. Vanaf zo’n 400 à 500 km wordt dat interessant,’’ vertelt Debbie. Maar er zijn meer voordelen aan het goederenvervoer. “Of het spoor kan concurreren met vrachtwagens voor het goederenvervoer ligt ook aan de tijd die ervoor is en de hoeveelheden die een verlader wil vervoeren.’’ In dit geval zorgt het gebruik van het spoor dat er circa 1350 ton minder CO2 wordt uitgestoten.
Lees ook over
Meer nieuws
-
Het heuvelen gebeurt op Kijfhoek weer automatisch
29 augustus 2024
-
ProRail zet volop in op verbeteringen aan de Rotterdamse haven
15 juli 2024
-
Jaarrapport spoorgoederenvervoer gepubliceerd
12 maart 2024