Opstelterrein 'De Vork'

De komende jaren gaat station Groningen flink veranderen. Zo komen er extra sporen en bij en leggen we een reizigerspassage, fietstunnel en busonderdoorgang aan. Om al deze veranderingen mogelijk te maken en meer ruimte te bieden is het opstelterrein aan de zuidzijde van het station in juni 2020 verplaatst naar 'De Vork' in Haren.

Opstelterrein: 'parkeerplek voor treinen'

Een opstelterrein is een soort parkeerplek voor treinen. Treinen die de vervoerders even niet nodig hebben voor de dienstregeling zetten ze hier tijdelijk neer. Ze kunnen dan schoongemaakt, getankt en onderhouden worden.

Zicht op bedrijventerrein verdwenen

Het nieuwe opstelterrein ‘De Vork’ligt in de splitsing van de sporen richting Winschoten en Zwolle. Dat is naast het huidige Bedrijventerrein Zuidoost. Het opstelterrein is zo aangelegd dat het zicht op het bedrijventerrein vanuit de omgeving voor het grootste deel wordt beperkt.

Wal houdt geluid en licht tegen

Bij het nieuwe opstelterrein is een wal aangelegd die het geluid en licht zoveel mogelijk tegenhoudt. Het opstelterrein heeft ledverlichting met schemerschakelaars en sensoren gekregen. Daarmee beperken we de lichtuitstraling in de nacht. Het gebied naast het opstelterrein is ingericht als archeologisch wandelpark dat sinds juni 2019 open is voor bezoekers.